Biskupi-mučeníci Gojdič a Hopko sú čestnými občanmi mesta Prešov

13.11.2003 Celý región

Gréckokatolícki biskupi-mučeníci blahoslavení Pavol Peter Gojdič a Vasiľ Hopko sú čestnými občanmi mesta Prešov in memoriam. Listiny o tomto rozhodnutí Mests...
Gréckokatolícki biskupi-mučeníci blahoslavení Pavol Peter Gojdič a Vasiľ Hopko sú čestnými občanmi mesta Prešov in memoriam. Listiny o tomto rozhodnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prešove prevzal na jeho slávnostnom mimoriadnom zasadnutí 11. novembra prešovský gréckokatolícky eparcha Ján Babjak.

Babjak pri tejto príležitosti vyhlásil, že Pán Boh nie je náhlivý, ale pamätlivý. Iróniou podľa neho je, že slávnostné zasadnutie MsZ prebehlo v tej istej historickej sále Čierneho orla Parku kultúry a oddychu, v ktorej v apríli 1950 sa uskutočnil tzv. Prešovský sobor. Bol najvážnejšou súčasťou aktivít, ktorými vtedajší československý štát postavil gréckokatolícku cirkev mimo zákona a na základe toho uväznil tak Gojdiča, ako i Hopku a množstvo ďalších gréckokatolíckych duchovných.
Kvôli tomuto aktu museli členovia mestského parlamentu novelizovať všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta Prešov o udeľovaní čestného občianstva z roku 1992. Podľa pôvodného textu nemohlo mesto udeliť čestné občianstvo in memoriam, pretože VZN obsahovalo klauzulu o povinnosti oceneného osobne prevziať listinu. MsZ v Prešove rozhodlo o udelení čestného občianstva Gojdičovi a Hopkovi na svojom zasadnutí 29. septembra t. r. Podľa regule spomínaného VZN ide o prvé dve takto ocenené osoby.
V histórii Prešova boli však rozhodnutia aj napr. o udelení čestného občianstva Josifovi Vissarionovičovi Stalinovi tesne po skončení druhej svetovej vojny. Po roku 1989 bolo toto rozhodnutie zrušené.

(jj)
 

Vyberte región